Evenementen

Een overzicht van het programma.

Onderwijsprogramma

In december 2016 wordt op alle basisscholen (6 scholen) in Tegelen en Steyl gestart met een onderwijsprogramma dat eindigt in juni 2017. Voor het middelbaar onderwijs binnen de gemeente Venlo zal een educatief programma worden aangeboden om een kijkje te nemen achter de kloostermuren.

07-01-17 Opening Kerkstraat 2a

Op 07 januari openden we ons pand Kerkstraat 2a te Tegelen.

14-01 t/m 25-02-2017 Vastelaoves-museum

Tentoonstelling over de Vastelaovend, georganiseerd door de Heemkundige Kring Tegelen en diverse Vastelaovesverenigingen uit Tegelen en Duitsland.

24-02-17 Officiële opening feestjaar

24 februari is de datum waarop Tegelen en Steyl 200 jaar geleden bij Nederland kwamen. Precies 200 jaar later vond de officiële opening plaats van ons feestjaar, in het Limburgs Schutterij Museum en Vastelaovespaviljoen ‘t Witte Hoés, met diverse hoogwaardigheidsbekleders en verenigingen uit Nederland en Duitsland.

25-03-17 t/m 27-05-2017 Expositie ‘Groeten uit Tegelen’

In deze expositie van de Heemkundige Kring Tegelen worden veel ansichtkaarten getoond uit de periode 1890-1920 en zijn diverse attributen te zien. Zo kan de kerkklok van de Martinuskerk bediend worden. De TZBO toont filmbeelden van het Tegelen van vroeger. Tevens verkoopt de Heemkundige Kring Tegelen diverse boeken en DVD’s.

16-04-17 Limburgse avond

Limburgse avond in Cultureel Centrum De Haandert, met Die Powerhosen, Stevie Haazen, Big Benny en Sandra & Marco

25 t/m 28-05-17 Abdijmanifestatie

Van 25 mei t/m 28 mei 2017 organiseren Tegula Cultura en Emmaus Feniks de “Abdijmanifestatie”. Dit is een kunstmanifestatie in de voormalige Abdij Ulingsheide, met 60 kunstenaars, film, muziek, brunch en kunstveiling. Voor meer informatie ga naar: www.tegula-cultura.nl 

juni 17 Expositie Passiespelen

In juni 2017 start de Heemkundige kring Tegelen, in samenwerking met Stichting Passiespelen Tegelen, haar tweede expositie op Kerkstraat 2a. Deze expositie zal geheel in het teken staan van de Passiespelen. Talloze attributen, kleding en bijzondere foto’s zullen worden tentoongesteld.

03-06-17 Quatre Bras Best Darts of Tegula 2017

Darttoernooi bij  Quatra Bras vanaf 15:00 uur. Inschrijven: www.dcquatrebras.nl

18-06-17 Get Together

Een muzikale picknick aan de Maas

In het park, gelegen aan de Maas bij de Medaillon, Watermunt en Metaalstraat in Tegelen wordt op zondag 18 juni een gezellig picknickfestival georganiseerd onder de naam “GET TOGETHER”.

In 2017 is het 200 jaar geleden dat Tegelen weer onderdeel van Nederland is geworden. Dit wordt in Tegelen gevierd met allerlei activiteiten. Picknickfestival Get Together is daar één van.

Get Together is een activiteit voor jong en oud waar onder het motto ‘get aete, get drinke en get meziek’ ​een open en gemoedelijke sfeer centraal staat. Bovendien valt er veel te beleven! Er is theater, veel muziek, workshops, attracties voor kinderen en natuurlijk een hapje en drankje.

De optredende artiesten zijn een mengelmoes van jong lokaal talent en meer ervaren acts. Zo is er een optreden van Jane, een band uit de regio Venlo, die aanstekelijke popliedjes maakt en tracks coveren op een eigen wijze. Anouk is een jong muzikaal talent van 17 jaar, die eigen nummers en covers weet te verpakken in een geïnspireerd optreden. Op het picknickveld zal Power To The Pipo met hun Mobile Funkstation, twee sets van bruisende funk, soul en rock laten horen. Linda Zijlmans brengt met Ivo Rosbeek & de Lotgenoten onvervalste en steengoede dialectpop ten gehore. Het slotoptreden zal verzorgd worden door Slapback Johnny, een rockabilly formatie, die als echte afsluiter iedereen op “stoom”zal brengen.

Voor kinderen zullen er ook doorlopend activiteiten zijn, onder meer een wervelende percussieworkshop door Pieter van den Broek en straattheater met de Snif & Snof Giechel Goochelshow. Tot slot is er uiteraard ook aandacht voor Vaderdag. In goede samenwerking met OBJS Het Maasveld geven twee groepen 4 een speciaal ingestudeerd optreden en zetten de vaders daarmee extra in het zonnetje.

Get Together vindt plaats tussen 13.00 en 21.00 uur in het park aan de Watermunt in Tegelen.

Volg dit evenement op Facebook.

24-06-17 Tegelen Samen

Brunch en Ouverture.

25-06-17 Tegels jubileumconcert

In Openluchttheater De Doolhof om 15:00 uur een uniek concert met Zangvereniging Vriendenkring Steyl, Excelsior Tegelen, Animo Steyl ’33, Tegelse Hofzangers, Harmonie Sempre Avanti Tegelen, Koninklijke Harmonie St. Cecilia Tegelen, Tegels Symphonie Orkest, Vocaal Ensemble Campanella, Vocaal Ensemble Quint, Kreisfeuerwehrkapelle Viersen e.V.

Presentatie: Tessy Dahmen en Roy Peters

01-07-17 Wandelen over Tegels Grondgebied

Met Scopias Atletiek en Wanderverein Niederrhein Kaldenkirchen is een wandeling langs vele mooie natuur en ook Tegelse en Steijlerse bezienswaardigheden georganiseerd, mede mogelijk gemaakt door Ewals Cargo Care.

Zaterdag 1 juli tussen 8.00 en 12.00 uur kan iedereen gratis vanaf Sportpark Bakenbos wandelen over het deels geheel vernieuwde Wandelknooppuntennetwerk tussen het Jaomerdal en Belfeld. Op de locatie Bakenbos kan men een kopie krijgen van de Wandelknooppunten, waarna men zijn eigen afstand kan bepalen. Ook zullen er suggesties gedaan worden om een route van ongeveer 5, 10 en 18,17 km (!) te wandelen. Stevig schoeisel is gewenst.

Inlichtingen via: 06-222.088.18 of frans@scopias.nl

13-07-17 Zomermarkt

Jubileummarkt Tegelen 200 jaar in het winkelcentrum.

01 t/m 3- 09-17 Schuttersfeest en “Die Schlacht um Schloss Holtmühle”

In het kader van Tegelen 200 jaar bij de Nederlanden, wordt vrijdag 1 september t/m zondag 3 september 2017 een militair-historisch en schuttersweekend gehouden, op de schutterijvelden (Windhond 237 b te Tegelen).

Het weekend zal officieel geopend worden op vrijdagavond 1 september door de burgemeester van Venlo de heer Antoin Scholten en Generaal Majoor L. Noordzij der Garde Fuseliers. De Frei-Husaren von Glasenapp 1760 zullen de feestelijkheden openen met een eresaluutschot. Hierna vindt een burger-koningschieten plaats waaraan sponsoren, bestuursleden van de gemeenten Venlo en Nettetal, het bestuur van Tegelen.nl, diverse hoogwaardigheidsbekleders, alsmede overige geïnteresseerden, zullen deelnemen.

Op het terrein van de Tegelse schutterijverenigingen zal een historisch re-enactment kampement zijn ingericht door Duitse en Nederlandse troepen uit de periode rond 1760 (onder leiding van de Husaren von Glasenapp, de toenmalige bewoners van Kasteel Holtmühle).

Op zaterdag 2 september zal om 15.00 uur een gevecht worden nagespeeld: “Die Schlacht um Schloss Holtmühle”. Dit zal plaatsvinden op de velden bij boerderij Schreurs in de buurt van het kasteel. Het gebeuren zal worden afgesloten met een appѐl op het binnenplein van Bilderberg Château Holtmühle.

Op deze dagen bestaat er voor geïnteresseerden overdag en ’s avonds de mogelijkheid om het militaire lager-leven te bezichtigen. Daarbij dient u te denken aan een tentenkamp met een aantal kleine winkeltjes. Verder zullen de re-enactment groepen uit Nederland en Duitsland exerceren en schietoefeningen tonen. Tegen zondagavond zal het kampement worden afgebroken.

De schutterijverenigingen Schutterij St Martinus Tegelen en en Sint Antonius zullen u deze dagen ontvangen in hun clublokalen en feesttent. U heeft de mogelijkheid om te schieten op de schuttersbomen. Op zaterdag is er drietal-schieten voor volwassenen vanaf 16.30 uur en op zondag voor de kinderen vanaf 14.00 uur. Zaterdagavond is er muziek met een DJ in de feesttent. Tevens kunt u dan het kampement der militairen bezoeken.

Kom en proef de sfeer van het schuttersleven, als ook het huzaren en soldatenleven rond 1760, zoals in de tijd van Frederik de Grote.

De toegang is gratis. Honden mogen wij niet toegestaan.

09-09-17 Open Monumentendag Tegelen

Voor info ga naar: www.openmonumentendag.nl/gemeente/venlo/

10-09-17 Open Monumentendag Kaldenkirchen

Voor info ga naar: www.openmonumentendag.nl/gemeente/venlo/

 6 en 7 -10-17 Ode aan Tegelen

Op 6 en 7 oktober 2017 vindt in ’t Zaelke een speciale activiteit plaats voor de ouderen binnen de gemeente Tegelen en Steyl. Alle mensen zullen gehaald en teruggebracht worden.

08-10-17 Bridgekroegentocht

Ter gelegenheid van Tegelen 200 jaar bij Nederland organiseert de Stichting Tegelen.nl op zondag 8 oktober een Bridge-kroegendrive in Tegelen. Op die zondag kunt u gezellig bridgen in een aantal horeca-locaties in het centrum van Tegelen, waarbij uiteraard ook leuke prijzen te winnen zijn. Verplaatsen van de ene naar de volgende horecalocatie kan te voet, met de fiets of per auto.

Tussen 12.30 uur en 12.45 uur kunnen de loopbriefjes en het programma-boekje met alle informatie worden afgehaald in de hoofdlocatie van de Stichting Tegelen.nl, Kerkstraat 2a, 5931 NN Tegelen en om 13.00 uur beginnen we met bridgen. Halverwege de middag krijgt u een kop koffie met vlaai aangeboden. Na het bridgen is er om ca. 18.00 uur een uitgebreid warm en koud buffet in het gebouw van P.S.W. (Pedagogisch Sociaal Werk), Wilhelminaplein 87, waar na het buffet ook de prijsuitreiking plaatsvindt.
Het inschrijfgeld voor deze kroegendrive bedraagt € 40,00 per paar.
U kunt inschrijven door het inschrijfgeld over te maken naar bankrekening NL50 RABO 0308 2071 49 t.n.v. Stichting Tegelen.nl met duidelijke vermelding van de voornaam en achternaam van beide spelers, de speelsterkte (clubniveau A,B of C) en uw E-mail adres. Uw inschrijving is definitief na ontvangst van het inschrijfgeld. U kunt inschrijven tot uiterlijk 1 oktober 2017. Voor informatie kunt u bellen met 077-3822009 of mailen naar bas@ophetveld.nl

Graag tot ziens op zondag 8 oktober !!!

04-11-17 Reünie orkest Limburgse Jagers

Concert in Cultureel Centrum De Haandert.