Evenementen

Een overzicht van het programma.

Onderwijsprogramma

In december 2016 wordt op alle basisscholen (6 scholen) in Tegelen en Steyl gestart met een onderwijsprogramma dat eindigt in juni 2017. Voor het middelbaar onderwijs binnen de gemeente Venlo zal een educatief programma worden aangeboden om een kijkje te nemen achter de kloostermuren.

07-01-17 Opening Kerkstraat 2a

Op 07 januari openden we ons pand Kerkstraat 2a te Tegelen.

14-01 t/m 25-02-2017 Vastelaoves-museum

Tentoonstelling over de Vastelaovend, georganiseerd door de Heemkundige Kring Tegelen en diverse Vastelaovesverenigingen uit Tegelen en Duitsland.

24-02-17 Officiële opening feestjaar

24 februari is de datum waarop Tegelen en Steyl 200 jaar geleden bij Nederland kwamen. Precies 200 jaar later vond de officiële opening plaats van ons feestjaar, in het Limburgs Schutterij Museum en Vastelaovespaviljoen ‘t Witte Hoés, met diverse hoogwaardigheidsbekleders en verenigingen uit Nederland en Duitsland.

25-03-17 t/m 27-05-2017 Expositie ‘Groeten uit Tegelen’

In deze expositie van de Heemkundige Kring Tegelen worden veel ansichtkaarten getoond uit de periode 1890-1920 en zijn diverse attributen te zien. Zo kan de kerkklok van de Martinuskerk bediend worden. De TZBO toont filmbeelden van het Tegelen van vroeger. Tevens verkoopt de Heemkundige Kring Tegelen diverse boeken en DVD’s.

16-04-17 Limburgse avond

Limburgse avond in Cultureel Centrum De Haandert, met Die Powerhosen, Stevie Haazen, Big Benny en Sandra & Marco

25 t/m 28-05-17 Abdijmanifestatie

Van 25 mei t/m 28 mei 2017 organiseren Tegula Cultura en Emmaus Feniks de “Abdijmanifestatie”. Dit is een kunstmanifestatie in de voormalige Abdij Ulingsheide, met 60 kunstenaars, film, muziek, brunch en kunstveiling. Voor meer informatie ga naar: www.tegula-cultura.nl 

juni 17 Expositie Passiespelen

In juni 2017 start de Heemkundige kring Tegelen, in samenwerking met Stichting Passiespelen Tegelen, haar tweede expositie op Kerkstraat 2a. Deze expositie zal geheel in het teken staan van de Passiespelen. Talloze attributen, kleding en bijzondere foto’s zullen worden tentoongesteld.

03-06-17 Quatre Bras Best Darts of Tegula 2017

Darttoernooi bij  Quatra Bras vanaf 15:00 uur. Inschrijven: www.dcquatrebras.nl

18-06-17 Get Together

Een muzikale picknick aan de Maas

In het park, gelegen aan de Maas bij de Medaillon, Watermunt en Metaalstraat in Tegelen wordt op zondag 18 juni een gezellig picknickfestival georganiseerd onder de naam “GET TOGETHER”.

In 2017 is het 200 jaar geleden dat Tegelen weer onderdeel van Nederland is geworden. Dit wordt in Tegelen gevierd met allerlei activiteiten. Picknickfestival Get Together is daar één van.

Get Together is een activiteit voor jong en oud waar onder het motto ‘get aete, get drinke en get meziek’ ​een open en gemoedelijke sfeer centraal staat. Bovendien valt er veel te beleven! Er is theater, veel muziek, workshops, attracties voor kinderen en natuurlijk een hapje en drankje.

De optredende artiesten zijn een mengelmoes van jong lokaal talent en meer ervaren acts. Zo is er een optreden van Jane, een band uit de regio Venlo, die aanstekelijke popliedjes maakt en tracks coveren op een eigen wijze. Anouk is een jong muzikaal talent van 17 jaar, die eigen nummers en covers weet te verpakken in een geïnspireerd optreden. Op het picknickveld zal Power To The Pipo met hun Mobile Funkstation, twee sets van bruisende funk, soul en rock laten horen. Linda Zijlmans brengt met Ivo Rosbeek & de Lotgenoten onvervalste en steengoede dialectpop ten gehore. Het slotoptreden zal verzorgd worden door Slapback Johnny, een rockabilly formatie, die als echte afsluiter iedereen op “stoom”zal brengen.

Voor kinderen zullen er ook doorlopend activiteiten zijn, onder meer een wervelende percussieworkshop door Pieter van den Broek en straattheater met de Snif & Snof Giechel Goochelshow. Tot slot is er uiteraard ook aandacht voor Vaderdag. In goede samenwerking met OBJS Het Maasveld geven twee groepen 4 een speciaal ingestudeerd optreden en zetten de vaders daarmee extra in het zonnetje.

Get Together vindt plaats tussen 13.00 en 21.00 uur in het park aan de Watermunt in Tegelen.

Volg dit evenement op Facebook.

24-06-17 Tegelen Samen

Brunch en Ouverture.

25-06-17 Tegels jubileumconcert

In Openluchttheater De Doolhof om 15:00 uur een uniek concert met Zangvereniging Vriendenkring Steyl, Excelsior Tegelen, Animo Steyl ’33, Tegelse Hofzangers, Harmonie Sempre Avanti Tegelen, Koninklijke Harmonie St. Cecilia Tegelen, Tegels Symphonie Orkest, Vocaal Ensemble Campanella, Vocaal Ensemble Quint, Kreisfeuerwehrkapelle Viersen e.V.

Presentatie: Tessy Dahmen en Roy Peters

01-07-17 Wandelen over Tegels Grondgebied

Met Scopias Atletiek en Wanderverein Niederrhein Kaldenkirchen is een wandeling langs vele mooie natuur en ook Tegelse en Steijlerse bezienswaardigheden georganiseerd, mede mogelijk gemaakt door Ewals Cargo Care.

Zaterdag 1 juli tussen 8.00 en 12.00 uur kan iedereen gratis vanaf Sportpark Bakenbos wandelen over het deels geheel vernieuwde Wandelknooppuntennetwerk tussen het Jaomerdal en Belfeld. Op de locatie Bakenbos kan men een kopie krijgen van de Wandelknooppunten, waarna men zijn eigen afstand kan bepalen. Ook zullen er suggesties gedaan worden om een route van ongeveer 5, 10 en 18,17 km (!) te wandelen. Stevig schoeisel is gewenst.

Inlichtingen via: 06-222.088.18 of frans@scopias.nl

13-07-17 Zomermarkt

Jubileummarkt Tegelen 200 jaar in het winkelcentrum.

26-08-17 t/m 14-10-17 Expositie Herkenbaar Tegelen

Vanaf zaterdag 26 augustus 11.00 uur is op de Kerkstraat 2A derde expositie te zien van de Heemkundige Kring Tegelen. Deze keer met als thema ‘Herkenbaar Tegelen’. Foto’s van vroeger naast foto’s van nu. Wat is er wel/niet veranderd? Kom ook een kijkje nemen. Toegang is gratis.

Veel gebouwen die ooit Tegelen en Steyl sierden zijn verdwenen. Maar veel karakteristieke bouwwerken zijn nog steeds herkenbaar in onze straten. Met de foto-expositie ‘Herkenbaar Tegelen’ maakt de Heemkundige Kring Tegelen weer veel verdwenen gebouwen zichtbaar. In de expositieruimte op de Kerkstraat worden op grote panelen bijna 50 straatbeelden uit de 20e eeuw getoond. Naast deze historische foto’s worden foto’s getoond vanuit hetzelfde perspectief nu. Hierdoor zijn zowel de verdwenen als de nog bestaande gebouwen herkenbaar in beeld.

Hoe zag de Schoolstraat er vroeger uit? En welke gebouwen staan er nu nog? Wie herkent de oude kiosk op het Wilhelminaplein en hotel Geisler op de Grotestraat? En wat is er nog over van Doesborg Machinefabrieken op de St. Rochusstraat en Hekkens IJzergieterijen op de Hoogstraat?

De foto-expositie is vanaf zaterdag 26 augustus tot en met zaterdag 14 oktober iedere zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur te bezichtigen op de Kerkstraat 2a in Tegelen.

01 t/m 3- 09-17 Schuttersfeest en “Die Schlacht um Schloss Holtmühle”

In het kader van Tegelen 200 jaar bij de Nederlanden, wordt vrijdag 1 september t/m zondag 3 september 2017 een militair-historisch en schuttersweekend gehouden, op de schutterijvelden (Windhond 237 b te Tegelen).

Voor het programma, klik hier: Programma Nederlands

Für das Deutsche Programm, klicken Sie hier: Programm Deutsch

Voor de deelnemers van het re-enactment, klik hier: Deelnemers re-enactment

09-09-17 Open Monumentendag Tegelen

Voor info ga naar: www.openmonumentendag.nl/gemeente/venlo/

of neem een kijkje in de volgende brochures:

Open monumentendag brochure

Open monumentendag programma

10-09-17 Open Monumentendag Kaldenkirchen

Voor info ga naar: www.openmonumentendag.nl/gemeente/venlo/

of neem een kijkje in de volgende brochures:

Tag des offenen Denkmals brochure

Tag des offenen Denkmals programma

24-09-17 TeKa grenstreffen

Op zondag 24 september organiseert de Heemkundige Kring Tegelen samen met de Bürgerverein uit Kaldenkerken in het kader van Tegelen 200 jaar bij Nederland een grensoverschrijdend treffen aan de grens Heidenend (grens Kaldenkerkerweg Tegelen – Steylerstrasse Kaldenkerken). De Heem heeft zich afgelopen jaar ingezet om de grens een meer herkenbare plek te maken. Daarvoor worden op de 24e september informatieborden met een korte historische beschrijving van de grens en diverse historische foto’s onthuld. Tevens heeft de Heem gezorgd voor een fris verflaagje over de grenspaal en het voormalige grensgebouw.
Het TeKa Grenstreffen begint om 11.00 uur met een ontvangstwoordje. In het Kaldenkirchener en Tegels dialect wordt door respectievelijk Elvire Kückemanns en Truus Verbong een verhaal over de grensovergang Tegelen/Kaldenkerken voorgedragen. De onthulling wordt verzorgd door burgemeester dhr. Antoin Scholten en een vertegenwoordiger vanuit onze Duitse buren. Het treffen wordt rond 12.30 uur afgesloten met een toost en een gezellig samenzijn.
I.v.m. de catering wil de Heem graag weten hoeveel personen er komen. Daarom graag vóór 20 september via de website van Heemkundige Kring Tegelen (www.hktegelen.nl) laten weten of je aanwezig kunt zijn.

 6 en 7 -10-17 Ode aan Tegelen

Seniorenmiddagen op 6 en 7 oktober 2017 in ’t Zaelke met eerbetoon aan liedjesschrijver Dré Geraeds. Inloop 13:30, aanvang programma 14:00. Beide middagen zijn uitverkocht.

Voor meer informatie ga naar:

http://www.prepresskelpen.nl/epaper/2917_tegelen/page_15.html

08-10-17 Bridgekroegentocht

Ter gelegenheid van Tegelen 200 jaar bij Nederland organiseert de Stichting Tegelen.nl op zondag 8 oktober een Bridge-kroegendrive in Tegelen. Op die zondag kunt u gezellig bridgen in een aantal horeca-locaties in het centrum van Tegelen, waarbij uiteraard ook leuke prijzen te winnen zijn. Verplaatsen van de ene naar de volgende horecalocatie kan te voet, met de fiets of per auto.

Tussen 12.30 uur en 12.45 uur kunnen de loopbriefjes en het programma-boekje met alle informatie worden afgehaald in de hoofdlocatie van de Stichting Tegelen.nl, Kerkstraat 2a, 5931 NN Tegelen en om 13.00 uur beginnen we met bridgen. Halverwege de middag krijgt u een kop koffie met vlaai aangeboden. Na het bridgen is er om ca. 18.00 uur een uitgebreid warm en koud buffet in het gebouw van P.S.W. (Pedagogisch Sociaal Werk), Wilhelminaplein 87, waar na het buffet ook de prijsuitreiking plaatsvindt.
Het inschrijfgeld voor deze kroegendrive bedraagt € 40,00 per paar.
U kunt inschrijven door het inschrijfgeld over te maken naar bankrekening NL50 RABO 0308 2071 49 t.n.v. Stichting Tegelen.nl met duidelijke vermelding van de voornaam en achternaam van beide spelers, de speelsterkte (clubniveau A,B of C) en uw E-mail adres. Uw inschrijving is definitief na ontvangst van het inschrijfgeld. U kunt inschrijven tot uiterlijk 1 oktober 2017. Voor informatie kunt u bellen met 077-3822009 of mailen naar bas@ophetveld.nl

Graag tot ziens op zondag 8 oktober !!!

04-11-17 Jubileumconcert

Concert in Cultureel Centrum De Haandert met Thei en Marij, Stef en Annelies, Ben en Leo en het Reünie-Orkest Limburgse Jagers o.l.v. Jos Stoffels.